Willibrord en het begin van Nederland - M. van Vlierden

en het begin van Nederland

KORTE INHOUD

Hoewel de Nederlandse Staat een produkt is van de herinrichting van Europa na de val van Napoleon, begonnen de omtrekken van dit gebeid, als bestuurlijke eenheid, zich al meer dan duizend jaar tevoren af te tekenen. Als de bisschop van Keulen zich meer had ingespannen om de Friezen in en rond Utrecht tot het Christendom te bekeren, was er misschien nooit sprake geweest van een Nederlandse staat. De afgrenzing naar het oosten, die het gevolg was van de missionering door de Angelsaksische monnik Willibrord, was de basis voor het ontstaan van een eigen cultuur in de latere Noordelijke Nederlanden.
Het begin was veelbewogen: heersers, religies, talen en gewoonten streden om te overleven. In Utrecht, de 'hoofdstad' van het Friese koninkrijk, werd de kerstening onder bescherming van de Frankische staatsmacht hervat. De opvattingen en gewoontes van de monniken uit Engeland botsten met die van de bisschoppen en hun geestelijken, die de oude, door de Romeinen gestichte bisdommen in de omgeving bestuurden.
Dez...
1995Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1995Uitgever: ClavisReeks: Clavis kunsthistorische monografieen142 paginasTaal: NederlandsISBN-10: 9075616015ISBN-13: 9789075616019

REVIEWS VAN DIT BOEK