Tien Upanishads  -  Symposion Reeks

KORTE INHOUD

Deze tien upanishads zijn: Isha, Kena, Katha, Prashna, Mundaka, Mandukya, Taittiriya, Aitareya, Chandogya en Brhadananyaka-upanishad. Elke upanishad onthult de eenheid van het individu en het geheel aan de hand van andere vragen en gezichtspunten.

De upanishads (Oepanisjaden) vormen een uitgebreide verzameling dichterlijke teksten uit de hindoeïstische cultuur van voor-Indië. Ze zijn waarschijnlijk rond 700-500 v. Chr. ontstaan. Thematiek is o.a. het bevrijdende inzicht van de identiteit van het eigen zelf (Atman) met de wereldziel (Brahman). Hierdoor ontspruit bevrijding uit de kringloop van de wedergeboorte. Deze levenswijsheid komt nu in een mooie, heldere vertaling tot ons.

De Upanishads behoren tot de essentie van de oude Vedische geschriften. ‘Upanishad’ betekent ‘zitten bij’, d.w.z.: aan de voeten van de meester. Vandaar dat Upanishad ook onderwijzing betekent. De Upanishads leren de mens over de bron van zijn eigen bestaan; zij helpen de menselijke rede de eenheid te vinden temidden van de veelheid, het...
1976 Taal: Nederlands zie alle details...