Que faire ? - Vladimir Lenin

KORTE INHOUD

Que faire ? is een van de eerste belangrijke geschriften van Lenin, uitgegeven in 1902. In België soms beter bekend onder de Nederlandse vertaling Wat te doen? .

Bij het begin van de twintigste eeuw legt het het beeld vast van die eeuw, met name de onverzoenlijke tegenstelling tussen Lenins radicale socialisme en diens “vijanden”.
Als bij Marx de dictatuur van het proletariaat nog kan begrepen worden als een filosofische gedachte die hij tegenover de heerschappij van het kapitaal stelt, neemt het in Wat te doen? de vorm aan van een concrete strategie voor een volgens strikte lijnen georganiseerde machtsgreep. Het werd later soms uitgelegd als zou het enkel op de specifiek Russische situatie van die tijd betrekking gehad hebben.

"Cette oeuvre vit le jour dans le feu d'une bataille décisive pour le prolétariat international. Le Que faire ? constitua l'arme essentielle pour battre le révisionnisme qui niait le caractère scientifique de l'analyse marxiste, c'est-à-dire qu'il excluait pour le prolétariat la possibi...
1982Taal: Franszie alle details...

Details

1982Uitgever: Editions du Progrès333 paginasTaal: Frans