Produceren om te produceren - Willy Coolsaet

het kapitalisme en de ontwikkeling van de productieve krachten volgens Marx volgens Marx

KORTE INHOUD

In dit essay wordt kritisch nagegaan wat voor Marx het kapitalisme is en worden zijn opvattingen over dit maatschappelijk bestel geconfronteerd met de zin die het voor Marx heeft.
Wat het kapitalisme ook is, in ieder geval is voor Marx duidelijk dat de zin ervan is de productieve krachten tot ontwikkeling te brengen. We distnatiëren ons zowel van deze zin als van het belang dat Marx aan de ontwikkeling van de productiekrachten hecht. Met dit doel - en om onze afwijzing van Marx zelf te kunnen funderen - maken we het onderscheid tussen een Marx I en een Marx II.
Marx I beschrijft het kapitalisme als produceren om te produceren, als doel-middel verdraaiing. Marx II maakt van dialectiek gebruik om zijn geloof in de kapitalistische ontwikkeling van de productiekrachten niet te moeten opgeven. Het is belangrijk de beide Marxen uit elkaar te houden. We komen op voor een lezing - die helemaal geen gewelddadige ingreep is - die Marx (I) opvat als diegene die een vernietigende kritiek op het kapitalisme als productie te...
1996Taal: Nederlandszie alle details...