De koopman en de papegaai - Nossrat Peseschkian

Oosterse verhalen als hulpmiddel in de psychotherapie ter lering en zelfhulp.

KORTE INHOUD

De mooie maar ook slimme Sjeherazade redt met 'Duizend en een nacht' (de mooiste verhalen ter wereld), niet alleen haar leven, maar ze geneest ook de psychische kwalen van de wrede sultan met de onderhoudende gelijkenissen.

Van oudsher hadden verhalen, sprookjes, mythen, fabels en parabelen - van Oosterse en Europese oorsprong - twee functies; ze dienden als vermaak en waren tegelijkertijd een medium in volkstherapie, lang voor de ontdekking en de ontwikkeling van de psychotherapie. De slimme Sjeherazade geneest niet alleen de zieke sultan, maar ook haar toehoorders en lezers. Een lievelingsfiguur, de held in veel Oosterse verhalen, is de molla, de volksprediker, die meestal op een ezel door het land trok. Hij had een zelfde betekenis als de hofnar in de hoofse maatschappij van de Middeleeuwen.

De perzische arts en psychotherapeut, dr. Peseschkian, die sinds vele jaren in Duitsland werkt, heeft de psychotherapeutische functie van de verhalen en hun vroegere gebruik aangewend binnen de moderne, psychosomatische ...
1990Taal: Nederlandszie alle details...

REVIEWS VAN DIT BOEK