Kapitalisme contra kapitalisme - Michel Albert

KORTE INHOUD

Vergelijking van twee soorten van kapitalisme: het Rijnlandse (gereguleerde) model op het Europese vasteland en het neo-Amerikaanse model.
Het communisme is dood en begraven, maar hoe sterk is het kapitalisme? De strijd tussen twee vormen van kapitalisme is inmiddels ontbrand. Aan de ene kant is er - in de terminologie van Michel Albert - het Rijnlandse model (Duitsland, Zwitserland, de Benelux, Scandinavië, maar ook Japan), en aan de andere kant de neo-Amerikaanse variant (de Verenigde Staten en Groot-Britanië).
Het Rijnlandse model kenmerkt zich door sociale zekerheid, spaarzin, gemeenschapsgevoel, investeren op lange termijn; de banken spelen een grote rol. Het neo-Amerikaanse model, erfenis van Reagan en Tatcher, kenmerkt zich door individueel succes, snel geld verdienen; bedrijven worden gezien als eigendom en koopwaar van de aandeelhouders, de Beurs domineert.
Het Rijnlandse model mag in sociaal en economisch opzicht superieur lijken, het verliest sedert de jaren tachtig geleidelijk terrein aan het neoli...
1992Taal: Nederlandszie alle details...

Dit boek staat op 1 wenslijstjes

Categorie

Details

1992Uitgever: Contact249 paginasTaal: Nederlands