De erfenis van oompje Ho - Piet Piryns

KORTE INHOUD

De opstellen, reportages en interviews uit het weekblad Vrij Nederland die in dit boek gebundeld zijn, hebben één ding gemeen: weerzin tegen politieke dogma's en papegaaiepraat.
Het triomfalisme ter linkerzijde (Ho Ho Ho Tsji Minh!) heeft plaats gemaakt voor verwarring en ontmoediging. Franco is in zijn bed gestorven, de Portugese anjerrevolutie is mislukt, Mao blijkt postuum toch feilbaar te zijn geweest. In Cambodja en Afghanistan wordt in naam van de revolutie gemoord en gemarteld. Het testament van oom Ho, waarin hij zijn ideologische erfgenamen smeekt een communistische broederstrijd te voorkomen, is dode letter gebleven.
Een groot aantal gesprekken in dit boek gaat over de houding van linkse intellectuelen in het westen tegenover het revolutionair geweld in de Derde Wereld. 'Juist de linkerzijde, die gedemonstreerd heeft tegen de Amerikaanse oorlogsmisdaden in Vietnam, heeft het recht en de plicht de stem te verheffen, ook al zijn de slachtoffers van gisteren in sommige gevallen de beulen van vandaag.'
1980Taal: Nederlandszie alle details...

Dit boek staat op 2 wenslijstjes