Republiek van adel - Conrad Gietman

eer in de Oost-Nederlandse adelscultuur (1555-1702)

KORTE INHOUD

Republiek van adel gaat over adellijke mythes, obsessies met afkomst, hoofse liefde, vrouwelijke lijdzaamheid en rebellie, schakingen, jachtruzies, gekwetste eer, wraak en de dood. Het is een studie over normen, waarden en ambities van Oost-Nederlandse edelen in de tweede helft van de zestiende en de zeventiende eeuw.
De Republiek der Verenigde Nederlanden is in ons nationaal bewustzijn verankerd als een samenleving van kooplie¬den en regenten. Deze voorstelling berust op het ‘Hollandse wonder’ van de Gouden Eeuw. Maar waar Holland zich in de zeventiende eeuw kenmerkte door de macht van burgerlijke regenten en een bloeiende stedelijke cultuur, was in de oostelijke gewesten sprake van een traditionele standensamenleving waarin de adel onmiskenbaar de toon aangaf. Macht en aanzien lagen hier in handen van families als Bentinck, Van der Capellen, Van Haersolte en Ripperda. Zij leefden in de overtuiging dat zij op grond van hun adellijke afkomst waren geroepen om te heersen over land en mensen.
Eer vormde het bel...
2011Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

2011Uitgever: Samenwerkende Uitgevers VOFReeks: Reeks adelsgeschiedenis336 paginasTaal: NederlandsGrootte:  242x160x27ISBN-10: 9075879598ISBN-13: 9789075879599

REVIEWS VAN DIT BOEK