Het kopijrecht [16de tot 19de eeuw] - C.F.J. Schriks

aanleidingen tot en gevolgen van boekprivileges en boekhandelsusanties, kopijrecht, verordeningen , boekenwetten en rechtspraak in het privaat-, publiek-en staatsdomein in de Nderlanden, met analoge ontwikkelingen in Frankrijk, Groot-Brittannie en het Heilig Roomse Rijk

KORTE INHOUD

Sinds de mens boeken kan drukken, ontwikkelt zich ook het auteursrecht. Want wie is de eigenaar van het werk dat van de persen rolt en wie mag dit namaken?
Ondanks het feit dat het vakgebied Boekwetenschap in korte tijd een hoge vlucht heeft genomen, is het opmerkelijk dat nog niet eerder een integrale geschiedenis van het auteursrecht in Nederland in kaart is gebracht.

Het kopijrecht, 16de - 19de eeuw brengt hierin verandering. In deze studie over de ontwikkeling van het auteursrecht van midden 16de tot midden 19de eeuw toont Chris Schriks aan dat in de Nederlanden pas laat het besef doordringt dat ook de rechten van de auteur en vertaler behoren te worden gerespecteerd en vastgelegd. Een recht dat onder andere ontstaan en gegroeid is uit boekprivileges, boekhandelsgebruiken als het kopijrecht, preferentierecht op vertalingen en recht op het nadrukken van ‘uitheemse’ werken. Lang overheerst de opvatting dat vooral de handel en de drukkerijen bescherming verdienen.

Toch ontkomt ook Nederland niet aan de ontwi...
2004Taal: Nederlandszie alle details...

Details

2004Uitgever: Walburg PersVertaler: C. van CauberghReeks: Meesters in de Rechtsgeschiedenis768 paginasTaal: NederlandsGrootte:  249x172x53ISBN-10: 9057302594ISBN-13: 9789057302596

REVIEWS VAN DIT BOEK