Duister Continent. Europa in de Twintigste Eeuw (vert. van Dark Continent - Europe's Twentieth Century. - 2002) - MAZOWER Mark

KORTE INHOUD

3de druk. Pb, in-8, 527 pp., beredeneerde bibliografie, index.
Mazower geeft een nieuwe visie op de geschiedenis van Europa en laat zien dat fascisme en communisme vruchten zijn van het Europees erfgoed en dat de overwinning van het liberalisme en de democratie het resultaat is van toevalligheden. Uit de pers: 'Mark Mazower reconstrueert de Europese geschiedenis niet vanuit het heden. Het gaat hem er om wat er werkelijk gebeurd is. En dat beschrijft Mazower met gloed en beargumenteert hij meesterlijk', aldus de New Statesman. The Times noemde het boek 'briljant en verontrustend'.
Mazower beschrijft heel koel en afstandelijk de 'oplossingen' die men in Europa, annex Turkije, voor minderheden binnen nationale staten heeft bedacht: zelfbestuur, culturele autonomie, uitroeiïng/volkerenmoord/genocide/etnische zuivering/massamoord (Armeniërs), bevolkingsuitwisseling/bevolkingsruil of repatriatie op basis van religie (in 1923 tussen Turkije en Griekenland), verdrijving en opvang in kampen. (76-79)
En dan komt het: "Het...
2006Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

2006Uitgever: Olympus527 paginasTaal: Nederlands