De tijger van Montmartre - Marinus M. Van Praag

Het leven van Georges Clemenceau

KORTE INHOUD

Frans staatsman, was het die in 1917 als ‘vader van de overwinning’ zijn vaderland van de ondergang redde en met Frankrijk geheel West-Europa onder de laarzen van de opmarcherende Duitse keizer Wilhelm II wist weg te trekken. Hij, de voormalige burgemeester van Montmartre, was het ook die generaals, troepen en politici uit de klauwen van een fataal defaitisme wist te redden en die Frankrijk over het dode punt heen hielp, waartoe het land toen was afgezakt.
Zijn er parallellen met de situatie van thans te trekken? Daarover zal de geschiedenis een uitspraak doen, zoals zij ook een uitspraak deed over Clemenceau, een van Europa’s grootsten. Grootsten, maar ook moeilijksten. Zei men niet: ‘Wat is op een na het zwaarste beroep dan denkbaar is? Werken onder Clemenceau!’?
Deze ‘Tijger’ – een bijnaam die haan aan zijn destructieve ironie te danken had – was een man van grote tegenstellingen, gedreven door een sterke geldingsdrang; een man ook voor wie vrouwen grote bewondering en vertedering aan den dag legden, maar di...
1960Taal: Nederlandszie alle details...

Categorie

Details

1960Uitgever: Meulenhoff228 paginasTaal: Nederlands