Amsterdam ten tijde van Spinoza - Henri Méchoulan

geld en vrijheid

KORTE INHOUD

Studie over het rijke Amsterdam in de 17e eeuw, waarin aangetoond wordt dat het rationeel en tolerant denken van die tijd leidde tot een vrijere samenleving.
Er zijn in de geschiedenis regelmatig scherpe aanklachten geweest tegen de overheersende invloed van het geld. Ideologieën als bijvoorbeeld het marxisme zijn ontstaan uit felle kritiek op een sterk op het geldwezen gebaseerde economie en maatschappij. Historicus Méchoulan deelt deze kritiek bepaald niet, hij is eerder van mening dat het ontstaan van de geldeconomie juist de wegen der vrijheid heeft geopend. De macht van het geld bracht immers in de zeventiende eeuw een complete doorbraak van een nieuw rationeel en tolerant denken - Spinoza - teweeg en leidde tot het ontstaan van een samenleving waarin het individu zich op grond van zijn talent kansen kon scheppen.
Méchoulan concentreert zich op zijn studie over dit onderwerp op het verschijnsel van het zeventiende eeuws Amsterdam als centrum van de wereldhandel en laboratorium voor de nieuwe tijd. Hij is z...
1992Taal: Nederlandszie alle details...