2004 - J.W. Bellingwout

een nieuwe rechtsvorm in het Nederlandse recht

KORTE INHOUD

De Societas Europaea (SE) is een nieuwe rechtsvorm die op 8 oktober 2004 haar intrede heeft gedaan in het Nederlandse recht. De SE heeft een Europeesrechtelijk fundament: de verordening houdende het statuut van een Europese vennootschap. De SE kan dan ook worden gevormd in alle lidstaten van de EU en in de landen die behoren tot de Europese Economische Ruimte.

De belangrijkste verworvenheid van de SE is dat zij internationale juridische fusies en grensoverschrijdende zetelverplaatsing mogelijk maakt. Het Europese karakter van de SE kan er bovendien aan bijdragen dat gevoelige overnames die de grenzen van de lidstaten overschrijden, soepeler verlopen.

Aan de totstandkoming van de verordening is een lang en moeizaam proces voorafgegaan. Medezeggenschap van de werknemers en de fiscale behandeling van de SE vormden de grootste obstakels. De aanvankelijke intentie om een uniform statuut tot stand te brengen, bleek te ambitieus. In plaats hiervan is gekozen voor een regeling waarbij veel meer ruimte is gelaten voor d...
2004zie alle details...

Details

2004Uitgever: Uitgeverij Kluwer BV366 paginasISBN-10: 9013020690ISBN-13: 9789013020694

REVIEWS VAN DIT BOEK